Co nevíte o červené řepě

Červená řepa

Jen obyčejná, kořenová zelenina? Omyl, je to doslova zázrak nejen pro zdraví, ale i pro krásu.

Červená řepa se dá použít na mnoho způsobů. Její perfektní účinky pro pleť, imunitu a v neposlední řadě pro postavu, přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce této pochutiny. Její využití je mnohostranné, např. v salátech, nesmí chybět v boršči a doslova vynikající je grilovaná anebo jen tak zapečená v troubě.

Původ červené řepy

Původní místo jejího výskytu je Středomoří a atlantské prostředí. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali nejenom jako jídlo, ale hlavně jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy. Její zdomácnění v Evropě bylo velmi rychlé, v Ruských zemích se dokonce stala národním pokrmem (boršč).

Červená řepa je i skvělou volbou v rámci zdravé diety (ve sto gramech je jen 180 kilojoulů) a to hlavně díky bohatému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů (sodík, draslík, zinek a hořčík). Jejím požíváním se zabraňuje mimo jiné kornatění tepen, povzbuzuje se žaludeční činnost a působí močopudně (zdravě odvodňuje).

Červená řepa – detoxikace těla i pleti

Červená řepa se sklízí na podzim, proto je jí na našem trhu v tuto dobu velký dostatek. A právě v tento čas je potřeba využít její velké léčebné a očistné síly. Podpořte svoji imunity týdenní nebo měsíční léčebnou kůrou. Pleť bude kvalitnější a tělo se zázračně ozdraví. Budete připraveni na nadcházející zimu, která pro každého jedince představuje větší či menší zátěž. Co je potřeba udělat? Stačí každý den sníst menší červenou řepu. Těm, kteří ji až tak nemusí, postačí vypít šťávu z ní. Tento doslova zázračný elixír nejenže podporuje imunitu, ale také perfektně snižuje krevní tlak. Stačí malá sklenička denně. Jak zjistili ve svých studiích američtí vědci, postačí toto množství ke snížení krevního tlaku stejně jako aspirin. A co víc, požívání červené řepy velmi pozitivně působí na pleť. Je to dané vysokým obsahem křemíku. Červená řepa obsahuje i vlákninu, podporující správné zažívání. A jak známo, správně vyčištěná střeva zlepšují celý zažívací trakt, který má na „svědomí“ spoustu problémů. V červené řepě je k nalezení i kyselina listová a ta jak známo je velmi důležitá a doslova nezbytná pro nastávající maminky. Při řepném detoxu se nelekněte červeného zabarvení moči, je způsobené barvivem řepy.

Zpracování červené řepy

Červenou řepu je možné celoročně (nejenom na podzim) koupit prakticky ve všech obchodech. Tak jako všechna zelenina, je lepší i bulvu červené řepy konzumovat syrovou. Je velmi vhodná do salátů a to v kombinaci s česnekem anebo křenem. Řepu je také možné najemno nasekat do pomazánek, které je vhodné doplnit hodně výraznými sýry (brynzou, balkánským sýrem atd..). V zimním období je červená řepa doslova vitaminovou bombou v podobě salátu se zelím, křenem a jablky. Je také možné ji povařit a přidat do různých smetanových salátů. Někdy ji stačí pouze osolit, opepřit. Řepa je vynikající i upečená v troubě anebo ugrilovaná. Pokud milujete bramboráky, potom je vyzkoušejte z červené řepy. Stačí brambory nahradit právě řepou. Receptů je opravdu spousta. Řepa se dá zužitkovat naprosto beze zbytku. To znamená, že pojídat se dají i její listy a to v podobě různých salátů. A jakým kořením ochucovat? Nejlépe hodící se k této pochutině je bazalka, anýz nebo kmín.

Na závěr pár receptů:

Boršč z červené řepy

Pro 4 porce

Příprava: 10 minut, vaření 30 minut

Obtížnost: I

Suroviny a příprava:

300 g červené řepy

300 g hovězího masa a 300 g vepřového masa na kostičky

100 g mrkve a 100 g petržele na kostičky

300 g brambor

1 cibule

200 g kysaného zelí

olivový olej

nové koření, bobkový list

sůl, pepř

smetana a kopr na ozdobení

Bulvu červené řepy vaříme vcelku. Uvařenou (lépe se krájí a neztrácí tolik potřebných vitaminů) nakrájíme na malé kousky. Na oleji osmažíme cibuli a maso. Po osmahnutí podlijeme vodou a podusíme společně s kořením (maso musí být poloměkké). Mezitím si osmahneme zeleninu, kterou po té přidáme k masu. Společně podusíme, až je maso měkké. Na závěr přidáme zelí. Hotový boršč je možné ozdobit smetanou a koprem.  

Čatní z řepy

1 kg oloupané a nastrouhané řepy

3 cibule

Česnek

Nové koření

Cukr

Sůl

Jablečný (balsamico) ocet (červené víno)

Oloupanou a nastrouhanou řepu smícháme s nakrájenou cibulí. Přidáme česnek, nové koření, osladíme a osolíme (dle chuti), přelijeme jablečným octem (balsamicem nebo červeným vínem) a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté snížíme plamen, zakryjeme pokličkou a pozvolna vaříme zhruba hodinu, následně ještě bez pokličky vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Směs dáme do suchých sklenic a uzavřeme. Čatní chutná skvěle po pár dnech, když se všechny chutě a vůně ve sklenici rozleží.

Hranolky z červené řepy

Řepu stačí nakrájet na tenké hranolky, rozložit na dobře vymazaný plech, klidně je možné potřít olejem i hranolky, posypat kořením (dle chuti – rozmarýn, tymián, sůl) a dát péct do trouby při teplotě 180°C cca na 45 minut. Stejným způsobem je možné připravit i chipsy, pouze s tím rozdílem, že se řepa nakrájí na slaboučké plátky.

Salát carpaccio

Postačí grilovaná řepa nakrájená na tenké plátky, podávaná s rukolou a kozím sýrem. To vše zakapané olivovým olejem.

A těm, co vydrželi číst až sem, tak to nejlepší nakonec!

Ruský recept na všechny nemoci – kvas z červené řepy

Pokud neznáte tento zázrak, potom zbystřete. Seznamte se s jeho příznivými účinky. Jedná se o velmi jednoduchý recept, který zvládne každý, kdo chce poznat jeho vynikající účinky na zdraví.

Doslova lahůdkou je pro ruskou kuchyň boršč, jehož základem je (jak již bylo zmíněno) červená řepa a zelí. Ale jedna položka, o které dosud nebyla řeč, je řepný kvas. Není to nic jiného, než jednoduše kvašený nápoj, mimochodem velice zdravý. Jeho tradiční používání se dodnes praktikuje třeba na Ukrajině nebo v Rusku. Je možné ho pít před jídlem anebo ho přidávat do různých jídel. Ve východních zemích je jeho výroba a používání velmi oblíbené. Tento tradiční ruský nápoj obsahuje složky, které aktivují funkci jater, ledvin a střev. Podle některých výzkumů v oblasti lékařství je pití kvasu z červené řepy účinné na pročištění celého organismu od všech toxinů.

Červená řepa jako malý velký zázrak? Proč ne…

Základní ingrediencí je jak jinak červená řepa. Jak již bylo zmíněno, má spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Je velmi silným antioxidantem, který efektivně chrání před volnými radikály, které se spolupodílí na zhoubném nádorovém bujení v našem těle. A nejen to, velmi dobře také chrání naše srdce. Červená řepa je přímo vynikajícím zdrojem všemožných látek, prospívajícím našemu tělu. Jedná se především o křemík, kyselinu listovou, draslík, železo, vápník, zinek, jód a měď. Vitaminy zastupuje vitamin C, E a betakarotén. A pokud se k těmto ozdravným účinkům přidají laktobacily, musí být všem jasné, že se doslova jedná o elixír zdraví.

Řepný kvas – co všechno budeme potřebovat pro jeho výrobu

Nejlepší je hliněná nádoba, která je přímo ideální pro tento způsob přípravy. Pokud není k dispozici, postačí velká sklenice (cca 3 litry). Na tento obsah je potřeba 700 g syrové, oloupané červené řepy, pokrájené na menší kousky. Dále jsou potřeba 2 lžíce mouky, pokud není, nahradíme dvěma kusy staršího žitného chleba. Dále potřebujeme 200 g cukru (lze nahradit medem nebo jiným sladidlem) a 100 g rozinek.

Samotná výroba kvasu

Řepa se omyje, oloupe a nakrájí na malé kousíčky. Takto upravená řepa se vloží do čisté sklenice. Přidají se rozinky, mouka a cukr. Ihned po té se sklenice zalije převařenou, již vychlazenou vodou. Za přímo ideální se považuje přidat vodu z kysaného zelí. Všechny ingredience se promíchají a sklenice se po té uzavře plastovým krytem. Nejlepší je dvojité převázání gázou, kdy řepa může lépe dýchat. Takto naplněná a uzavřená sklenice se nechá kvasit 6 -7 dní na teplém místě. Obsah sklenice je potřeba 2 x denně promíchat. V případě, že se na povrchu vytvoří pěna, je žádoucí ji odstranit. Po sedmi dnech, kdy je dílo hotovo, se směs přecedí přes jemnou gázu a je hotovo. Chuť musí být mírně nakyslá, slaná a zemitá. Nápoj je důležité skladovat vždy v chladu, nejlépe v lednici či ve sklepě.

Používání a skladování řepného kvasu

Doporučená denní dávka kvasu jsou 3 – 4 lžíce 3 x denně. Pozor, pije se vždy před jídlem. V případě pití kvasu za účelem očisty jater (správná volba), se kvas používá tímto způsobem tak dlouho, dokud se vyrobená várka nevypije. Po té je potřeba dát si na tři měsíce pauzu. Po tomto klidovém období je možné celou očistnou kůru opakovat. Po roce takovéto očisty by měla být játra zdravá a úplně v pořádku. Může se stát, že po tomto léku bude následovat několikadenní, nekonzistentní stolice. Je ale potřeba si uvědomit, že tělo se naprosto čistí od všech škodlivých toxinů a toto je bohužel součástí očisty. Tento léčivý nápoj používají v některých nemocnicích v Kyjevě a Lugansku. Ukázalo se totiž, že má vynikající výsledky nejenom v pročišťování jater, ale i v čištění celého organismu. Je to také vynikající lék na vysoký krevní tlak a aterosklerózu.

Kvas z červené řepy by neměli užívat lidé, mající problémy s ledvinami, trávicím traktem a v akutní fázi dny, stejně jako lidé trpící nízkým krevním tlakem. Vždy je vhodné se poradit při těchto obtížích se svým lékařem.

Vyzkoušejte tento přírodní zázrak a vaše tělo bude jako znovuzrozené!