!!! DOPRAVA ZDARMA PRO NÁKUPY NAD 2000 KČ !!!

Co nevíte o kávě...

Káva

Kdo by ji neznal? Vždyť se jedná o jeden z nejoblíbenějších horkých nápojů nejenom poslední doby. Od časů, kdy byla objevena, zcela jistě ovlivnila hlavně hospodářskou strukturu mnoha zemí. Samotná příprava kávy je v některých krajích považována za jakýsi rituál, někde dokonce až obřad.

V našich zemích se považuje pití kávy za společenskou anebo jen tak relaxační událost. Vždyť kolik lidí je možné potkat ráno cestou do práce s kelímkem kávy v ruce. Kolik lidí by se bez kávy po ránu vůbec neobešlo. Káva se prostě stala naší nedílnou součástí.

Co vlastně je káva a jak se pěstuje, či připravuje? Je to horký nápoj vzniklý z plodu kávovníku, které se po uzrání praží.  Mletím pražených bobů kávovníku vzniká jemný tmavý prášek, který je určený právě k výrobě tohoto lahodného nápoje.

Pro samotnou kávu je charakteristická silná vůně a černá barva. Mimo jiné další složky, obsahuje káva hlavně alkaloid kofein, povzbuzující srdeční činnost. Právě pro tyto povzbuzující účinky získala káva na celém světě obrovskou oblibu. Nejvíce je vhodná pro jedince, trpící hypotenzí neboli nízkým, krevním tlakem. Vědci dokonce obhajovali svoji studii, kdy prokazovali vliv pití kávy, jako prevenci proti zákeřné nemoci, zvané rakovina.

Káva Arabica

V současné době je na celosvětovém trhu několik druhů káv a to od klasické, mleté zrnkové kávy, až po v poslední době velmi oblíbenou kávu rozpustnou. Nejvíce rozšířenými druhy kávy je Coffea Robusta a Coffea Arabica. Méně používané Coffea Excelsa a Coffea Liberica se na našich trzích objevují velmi zřídka. Až sedmdesát procent celosvětové populace používá dva základní typy kávy, kterými jsou tolik známé káva Arabica a robusta Arabica. Jedná se o produkt s menším obsahem kofeinu, ale zato bohatším o různé chutě a vůně.

Tato odrůda se pěstuje ve větších nadmořských výškách a to v úctyhodných 900 –2800 mnad mořem. Velmi často se tak děje v sopečné půdě, ale také klidně jako lesní forma. V tomto případě se jedná o kávu z Etiopie, známou jako káva Harar anebo Wild Forest. Zrna z tohoto pěstebního programu jsou daleko větší než u robusty. Jsou ale zase více citlivá na teplotu při samotném pražení.

K největším producentům kávy Arabica se řadí Brazílie, Kolumbie, Indonésie a Vietnam. Pro zajímavost: káva je hned po ropě největším prodejním artiklem na světě.

Historie zrnkové kávy

Samotná historie kávy sahá hluboko do celosvětových dějin. Úplně nejstarší podchycené stopy kávy pocházejí z Etiopie, konkrétně Habešské vysočiny a pokračují do Keni. V těchto zemích dodnes tradují různé pověsti. Nejznámější legenda o černém zlatu, jak byla zrnková káva pojmenovaná, nás zavádí do Orientu devátého století. Vypráví o chudém, arabském pastevci jménem Kaldi. Ten každý den pásl své kozy v horách Jemenu a pokaždé na jiném místě. Jednoho dne je dovedl na pastvu, jež byla porostlá keři s neznámými červenými bobulemi. Kozy se po jejich pozření doslova rozdováděly a to více, nežli jindy. Kaldimu to bylo velmi divné. S tímto svým poznatkem se po návratu domů svěřil svým nejbližším a jak už to bývá zvykem, velmi brzy se o této události dozvěděl sám mocný opat z nedalekého kláštera. Ten dal zmíněné plody a dokonce i celé keře posbírat a uvařit z nich nápoj pro svoje řeholníky. Byl vcelku chutný, nikoli však lahodný. Ale své očekávání splnil. Mnichové byli po vypití nápoje plní elánu, mohli dlouho ponocovat, věnujíce se celé dlouhé hodiny modlitbám. Po únavě nebylo ani stopy.

Velmi rychle si na svůj nový, podpůrný nápoj zvykli a tak začali keře s kávou pěstovat. Když udeřily deště, sušili jednoduše promáčené větvičky plné červených plodů přímo nad ohněm a tak se stalo, že jim několik zrnek kávy upadlo přímo do rozžhavených uhlíků. A stal se doslova zázrak. Zrnka kávy žárem zuhelnatěla a začala vydávat úžasně voňavé aroma. Mniši přilákáni nezvyklou vůní začali popraskané bobule vytahovat z popele. A jak byla zrnka žárem křehká, v rukou se jim rozmělněna proměnila v hladký, voňavý prášek. K objevení tajemství lahodného moku byl už jenom krůček. Po vypití takto připraveného nápoje, byli mniši velmi překvapeni lahodnou chutí a hlavně povzbuzujícími účinky, daleko silnějšími, než nápoj ze syrových bobů.

Další historická zmínka pochází až ze čtrnáctého století a opět z Jemenu, kde se začala káva pěstovat v terasovitých zahradách. Do té doby se dějiny kávy zahalují do neproniknutelného tajemství. Sem podle všeho dopravili kávu etiopští válečníci, kteří pojali keře s červenými bobulemi jako součást válečné kořisti. Z přístavního města Adenu, nacházejícím se v jižním Jemenu, putovala káva až do Mekky, svatého města Islámu. Mekka byla již v této době tím nejdůležitějším místem Arabů. Místem, které musí každý správný muslim alespoň jednou za život navštívit. A právě v tomto městě vznikají první kavárny, jež navštěvují poutníci z celého světa. Tak se dostala káva do podvědomí obrovské masy lidí a získala tak velkou oblibu. Odtud i její název kava, pocházející z arabsko tureckého slova kahve, znamenající v doslovném překladu – omamný nápoj. Obchodu s kávou do jiných částí světa už nic nebránilo.

Historikové uvádějí ještě spoustu dalších zajímavostí, co se historie kávy týká. Například, že bylo pití tohoto nápoje v šestnáctém století náboženskými fanatiky, právě díky svým „omamným“ účinkům, zakázáno. Ty byly přirovnávány ke škodlivým účinkům alkoholu a její označení za „Satanův nápoj“ jistě hovoří za vše. Veškeré zásoby kávy musely být na jejich příkaz spáleny a jejich prodej byl pod pohrůžkou smrti zakázán. Vše vzniklo zřejmě z obav, že by káva mohla nahradit víno, které bylo považováno za boží nápoj. Toto dilema ovšem velmi šalamounsky později vyřešil sám papež Klement VIII, který si nápoj zvaný káva oblíbil pro svoji jedinečnou chuť. Prostě nechal kávu pokřtít.

Ovšem ani tento velmi striktní zákaz nemohl zastavit další šíření v té době, již tolik oblíbeného nápoje. Již zmiňovaná Mekka byla obrovskou křižovatkou obchodních cest a tak se dalo očekávat, že se káva dostane do všech velkých měst své doby, jako byla Káhira, Damašek či Allep. Za největší centrum obchodu s kávou se stalo jemenské přístavní město Mokka, které bylo považováno za kávovou metropoli. A právě podle tohoto města dostala název silná, arabská káva.

Někdy v sedmnáctém století se káva dostala díky holandskému obchodníkovi, který propašoval kávovník z Jemenu, i do Evropy. Zde se jich ujali tehdejší botanikové v holandské kolonii Jávě a podařilo se jim vypěstovat první sazeničky opravdových kávovníků. Na lávové provzdušněné půdě, společně s vlhkým podnebím, tak nastaly přímo ideální podmínky pro pěstování kávy. Tak vznikla první zámořská plantáž na pěstování kávy, na světě.

Velmi brzy se začala káva šířit napříč kontinenty a již v sedmnáctém století se nachází záznamy o kávových plantážích. Například Britům patřila na Jamajce a v Africe, Portugalci ji měli v Brazílii, Francouzi na Antilách a ve Francouzské Guayaně. A tak postupně vznikaly další a další kavárny, které postupem času získaly na celosvětové věhlasnosti.

Ovšem když se řekne kavárna, asi hned každého napadne Vídeň. Ani tady není historie kávy skoupá na dramatické události. Když totiž v roce 1683 byla Vídeň obléhaná Turky, zůstalo po nich při jejich panickém útěku na místě asi pět set pytlů zelených kávových bobů. Tak se vlastně dostala káva do Vídně. Obyvatelé neváhali a začali tento nápoj ihned vařit a prodávat ve svých nových, vznikajících kavárnách. Ovšem samotný hořký nápoj jim nijak nechutnal a tak začali vymýšlet různá ochucovadla, jež by dala vyniknout lahodné chuti kávy. A tak přišla na řadu šlehačka a med. Odtud věhlasná a velmi populární „Wiener Melanže“ neboli Vídeňská káva.

Čerstvá káva

Od historie ale přejdeme do současné doby, kdy je možné zakoupit opravdu čerstvě praženou kávu. Na našem trhu je několik pražíren kávy a tak má každý konzument jistotu, že se na jeho stole opravdu objeví čerstvě pražená káva. Dodací lhůty jsou velmi rychlé a zakoupit ji lze ve spoustě internetových, či kamenných obchodech.

Mletá káva

Pro přípravu lahodné kávy je vždy nutné kávu napřed umlít. Tímto způsobem se dosahuje daleko rychlejšího vyluhování kávy a to vždy v horké vodě. Mletá káva by se měla připravovat pomalu, aby se při mletí nepřehřívala, čímž by ztratila své jedinečné aroma. Jemně namletá káva se tak používá při přípravě klasické turecké

kávy, středně mletá zase vyhovuje podmínkám překápávání, kdy vzniká lahodný mok, zvaný espreso. Vzniklo tak logicky pravidlo, že čím jemněji namletá káva, tím méně je jí potřeba pro samotnou zálivku. Ale pozor. Káva pomletá hodně jemně pro změnu ztrácí svou charakteristickou chuť a je mírně nahořklá. Prostě je to takové menší, doslova alchymistické umění.

Uchování mleté kávy

K samotnému prodloužení trvanlivosti kávy je vždy užívané tzv. vakuové balení. A jak uchovat její životnost po otevření balíčku, kdy k našim čichovým vjevům zavane úžasné aroma? Z babských rad víme, že otevřenou kávu je nejlepší přesypat do šroubovací sklenice a tu umístit do chladna, nejlépe do lednice. Takto uskladněná káva si udrží svoji čerstvost a co je nejdůležitější, i svoje aroma.

 

Jste také milovníky kávy? Podělte se s námi o některé poznatky, recepty na dobrou kávu nebo jak ji uchovávat.