!!! DOPRAVA ZDARMA PRO NÁKUPY NAD 2000 KČ !!!

Co nevíte o polévce...

Polévka je grunt

Stará známá pravda našich babiček se opět potvrdila. To co zjistily nejnovější americké výzkumy, nám naše babičky ve svém moudru a zkušenostech předaly jako samozřejmost. Jako první věc při nachlazení či jakékoliv nemoci, byla vždy první věc, kterou naše babičky udělaly, pořádný vývar z kostí. A to se slovy: „Abys nabral sílu.“

Takže žádný paralen, ale pořádně silnou, horkou polévku.

Proč je vývar z kostí takový životabudič? Vědci přišli na to, že pořádný vývar takzvaně inhibuje migraci neutrofilů. Přeloženo do normální řeči to znamená, že ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž napomáhá snižování vedlejších účinků zánětu v organismu napadeného chřipkou anebo jiným virovým onemocněním. Prostě a jednoduše, s polévkou to jde lépe, než bez ní.

Lékaři, zabývající se „polévkovědou“ byli velmi překvapení při zjištění, že obyčejný vývar z kostí pomáhá nastartovat imunitní systém. Tímto výzkumem ale přišli na něco, co zřejmě nikdo z nás nedělá. Polévku je velice důležité vařit pomaloučku. Pouze pomalý, i několikahodinový var totiž způsobí, že se z kostí a šlach použitých za tímto účelem, uvolní léčivé látky. Nejedná se pouze o kolagen, ale i esenciální aminokyseliny, jako je prolin, glycin a glutamin. A právě tyto látky tak pozitivně působí na naše podlomené zdraví a psychiku.

Minerály obsažené v kostech a jejich dřeň napomáhají regeneraci krevních buněk a to včetně již zmíněných bílých krvinek. Ty jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Přidáním zeleniny do polévky se navíc docílí uvolnění dalších důležitých, výživných látek, přispívajících svým účinkem k celkovému antivirovému a antibiotickému působení vývaru.

Spoustu dalších, pozoruhodných účinků mají i další látky, obsažené ve vývaru. Růst vlasů, regeneraci a krásný zdravý vzhled kůže podporují kolagen a želatina. Navíc pomáhají udržovat pevné a nelámavé nehty.

Velice důležitou aminokyselinou pro imunitu je glutamin. Ten se při zátěži spaluje několikrát rychleji, než jiné aminokyseliny. Navíc se ještě ke všem těmto pozitivům jedná o lék na syndrom dráždivého tračníku. Takto je pojmenovaná takzvaná „mysteriózní nemoc“ moderní, uspěchané doby, ztěžující spoustě lidí život. A o jakou nemoc to vlastně jde? Jedná se o nespecifické bolesti břicha, nadýmání a různé poruchy stolice. Západní medicína zatím vůbec netuší, z čeho mohou tyto potíže pramenit. Jedno je jim však jasné - glutamin obsažený v důkladném vývaru z kostí, je jednou z látek, které jsou schopné poskytnout alespoň malou úlevu těm, jež na podobné projevy trpí.

Přirozenou detoxikaci těla zajišťuje glycin, který zároveň podporuje zažívání a správné vylučování žaludečních šťáv.

Na zdraví kůže zase velmi příznivě působí prolin. Jeho dalším pozitivem je schopnost udržení správné hladiny krevního tlaku, obzvlášť u osob, mající vyšší tlak.

Zdravé trávení podporuje želatina, jejíž schopnost je v ochraně a zacelování žaludečního výstelku. Je vysoce nápomocný i při trávení ostatních živin. A přesně tyto vlastnosti z něho činí další výborný lék na "moderní" dráždivý tračník a s ním spojené věčné nadýmání.

Činnost imunitního systému podporuje kostní dřeň, která je navíc plná výživných látek.

Jak asi každý ví, jsou veškeré kosti jak u savců, tak i ptáků plné vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu, jedním slovem minerálů. Rybí kosti ještě navíc obsahují tolik potřebný jód. Bez těchto minerálů není uzdravení těla možné - jejich nedostatek totiž vede ke zhoršení imunity i nervových funkcí, křečím a dalším nepříjemným projevům. A při horečce, kdy dochází k větší míře pocení je jasné, že se tyto minerály vytrácejí z těla daleko rychleji. Proto fakt, že vývar z kostí je doslova zázračným lékem, podporují desítky vědeckých studií. Nejedná se totiž ani zdaleka pouze o nemoci, jako je chřipka či nachlazení, anebo o pěknou pokožku. Tento všelék je schopný bojovat i proti osteoporóze a světe div se, i proti rakovině.

Pokud chcete léčivý účinek polévky zvýšit, je vhodné do polévky přidat další potraviny, mající sílu podpořit imunitu. Samozřejmě, že se jedná o zeleninu. Jenže pozor. V takovém případě je lepší, aby byla zelenina a další potraviny co nejzdravější. V případě, že není po ruce domácí, je dobré vsadit na nějaký opravdu dobře ověřený zdroj „bio“ či „organických“ potravin.

Za velmi důležité součásti takto vařených polévek jsou považovány například houby, mrkev, česnek, celer, červená řepa, zázvor, pepř, kurkuma, tymián a spousta dalších. Proč právě tyto pochutiny?

Houby obsahují vysoké procento bioaktivních látek, polysacharidů, glykoproteinů, ergosterolů, terterpenů a dokonce antibiotik.

U mrkve se třeba nejedná v žádném případě pouze o beta-karoten, mající schopnost se v průběhu trávení přeměnit na vitamin A, který má velmi pozitivní vliv na zrak, ale umí být i velkým pomocníkem v boji proti rakovině. Dalšími látkami, obsaženými v mrkvi, jsou kromě vlákniny, jež prospívá trávení, také vitamin K, sodík, foláty, mangan, fosfor, hořčík, vitamin E a zinek. Jedna studie z roku 2000 dokonce prokázala, že vařená mrkev má – a tady pozor - vyšší obsah beta-karotenu a kyseliny fenolové, než ta syrová.

Za jedno z nejzdravějších jídel na světě je považovaný česnek. Ten by se ale neměl vhazovat do vývaru, dokud se vaří. Nejlepší je ho přidat do polévky syrový. Syrový česnek je totiž přírodním antibiotikem, likviduje viry a plísně.

Celer je velmi důležitým zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Studie ukázaly, že snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém a naopak brzdí růst rakovinných buněk.

Červená řepa obsahuje dusičnany, které jsou dobré nejen na snížení krevního tlaku. Ty uvolňují a rozšiřují cévy, což je přímo vynikající jen při horečce. Navíc vývar z kostí hezky obarví.

Zázvor snad není potřeba ani popisovat. Jeho antibakteriální a antivirové účinky zázvoru jsou všem dobře známy.

Pro lepší zažívání je jako stvořený pepř. Ačkoliv to o něm není moc známé, je to antioxidant, pomáhající v boji proti baktériím, kromě toho působí diureticky (odvodňuje).

Za všelék lze považovat kurkumu a to bez jakýchkoliv pochybností.

Tymián pomáhá udržet zdravé ledviny, srdce a mozek. Je přímo vynikajícím zdrojem manganu. 

Jak již bylo psáno na začátku, naše babičky věděly a znaly. A nejen ony. Například tradiční čínská medicína. Ta zná a využívá léčivých vlastností vývarů již tisíce let. Má také pro ně vlastní logická zdůvodnění, která uznávají rovněž místní lékaři a to již po staletí.

Terapeutka Jana Hollanová, zabývající se čínskou medicínou, se k tomuto tématu vyjádřila: „Vědci na Západě vlastně přišli v posledních letech na něco, co čínská medicína zná snad již od dob legendárního Žlutého císaře." Dále dodala: „Vývar z kostí posiluje ledviny. V nich má lidský organismus uloženu základní životní energii - a kosti. Proto se v praxi tradiční čínské medicíny používá, kdykoli je organismus výrazně oslabený: nejen při chřipkách, ale i únavovém syndromu, EB viróze a zotavování po těžkých chorobách obecně a také i při jakýchkoli chronických nemocech, po porodu a v přechodu. Vzhledem k posilujícímu účinku polévky je logické, že pomáhá i osobám s rakovinou, které jsou často těžce vyčerpané." 

Rada na závěr? Zkuste si příště, než sáhnete po dalších lécích například proti osteoporóze, či než dětem dáte pátá antibiotika v řadě, protože jsou už zase nemocné, raději koupit pořádnou kost na vývar a uvařte z ní pořádně silnou polévku. Vzpomeňte na vynikající zdraví našich předků, které měly na svědomí takovéto „babské“ recepty. Vsaďte na tuto kartu i vy.

Pamatujte na slova našich babiček, že „polévka je grunt.“