!!! DOPRAVA ZDARMA PRO NÁKUPY NAD 2000 KČ !!!

Znáte zdravotní přínosy čajů?

Č

Český národ je milovníkem čajů. V poslední době vede matcha

Nejméně pět tisíciletí znají lidé čaj, po kterém však ze všeho nejraději sáhnou v období sychravého počasí. Nepostradatelným se stává hlavně při nastydnutí nebo chřipce. Jaké jsou tedy zdravotní přínosy čajů? Seznámíme se také se současnými nejžhavějšími a nejchutnějšími trendy čaje.

Ačkoli Česká republika není tak silně spojená s pitím čaje třeba jako Anglie, vůbec to neznamená, že by zde žili lidé, kteří čajům nerozumí. Zatímco Angličané jsou pověstní pitím čaje černého, jemuž dávají přednost, v našich obchodech je k nalezení nepřeberné množství druhů čajů a to ať sypaných, tak i pytlíkových.

Petr Patočka, ředitel firmy Čajová květina k tomuto tématu uvádí: „V České republice je podle určitých zdrojů dokonce nejvíce čajoven na světě v přepočtu na jednoho obyvatele. Český konzument čaje začíná být díky tomu čím dál více náročný a začíná si své čajové zdroje poměrně bedlivě hlídat, což je dobře. Nabídka kvalitních čajů se v Česku neustále rozrůstá a je čím dál více zákazníků, kteří jsou ochotni si za kvalitu čaje připlatit. V poslední době je zaznamenán poměrně velký nárůst zájmu o kvalitní zelené čaje.“

Jak je tedy vidět, čaj si prorazil cestu do každé domácnosti.

 

Klasický černý čaj

Jaké druhy čajů jsou tedy v našich obchodech či čajovnách dostupné?

Klasický černý čaj, tolik oblíbený u již zmiňovaných Angličanů, dosáhl největší konzumace nejen na tomto kontinentu, ale i po celém světě. V připraveném šálku černého čaje je obsaženo přibližně 40 miligramů kofeinu, mnoho antioxidantů a jeho pravidelné pití má vysoce pozitivní vliv na odbourávání cholesterolu. Černý čaj má další vynikající vlastnost a tou je schopnost snížení rizika mrtvice. Samotná příprava černého čaje je velmi jednoduchá – zalévá se téměř vroucí vodou a nechá se dvě až tři minuty vylouhovat. Dochucuje se dle chuti – cukr, mléko, citron, med atd. Mezi nejznámější druhy černého čaje se řadí například cejlonský čajdarjeeling anebo třeba assam. Velkou oblibu mají i černé čaje tibetské, které jsou proslulé svou specifickou chutí.

 

 

 

Pro zdraví je zelený čaj

Jemnější chuť než černý čaj má bezesporu čaj zelený. Ten má v průměru kolem 25 miligramů kofeinu na jeden šálek. Jak uvádí odborníci, má zelený čaj účinky více nežli blahodárně na kardiovaskulární systém, je vysoce účinný při různých dietách a v neposlední řadě je šetrný k zubům. Zelený čaj se připravuje zalitím sice převařené vody, ale již maličko zchladlé a to na nějakých 70 – 80 stupňů Celsia. Mezi nejznámější odrůdy zeleného čaje patří čínský gunpowder a japonská sencha a matcha. Na našem trhu je k dostání Matcha zelený čaj v prášku. Jedná se o mletý čaj, který je nejstarší odrůdou zastiňovaných japonských zelených čajů, používající se zejména při zenových buddhistických ceremoniích. Matcha tea je velmi silný zelený čaj, který podle odborníků dokáže člověka nabudit stejně jako káva. Na jeden šálek se uvádí až 70 miligramů kofeinu, což je bezkonkurenčně nejvíc mezi čaji. Nechybí mu samozřejmě ani antioxidanty a spousta dalších látek, tolik prospěšných pro lidský organismus. Matcha ( rozemletá na žulových mlecích kamenech na jemný žlutozelený prášek) se našlehá s vodou, aby vznikl nápoj s bohatou chutí a vůní. Matcha se používá také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, nealkoholických ovocných nápojů, latté a čokolád.

 

 

Bílý císařský čaj

Snad díky menšímu obsahu kofeinu (15 miligramů na jeden šálek), má bílý čaj ještě jemnější chuť. Pití tohoto vzácného, na slunci sušeného čaje, byla v minulosti výsadou pouze čínských císařů. V současné době si jeho perfektního přínosu pro kardiovaskulární systém, můžeme užívat všichni. Obzvláště by ho měli popíjet lidé trpící zvýšenou hladinou cukru a cholesterolu v těle, jak upozorňují a hlavně doporučují lékaři. Bílý čaj je také vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Příprava bílého čaje je obdobná jako u zeleného. Zalévá se vodou mezi 60 – 70 stupni Celsia. Za nejcennější se považuje Baihao Yinzhen neboli čaj stříbrných jehel. Název vznikl díky drobným vláknům v nápoji. Tento čaj se připravuje pouze z vrchních pupenů čajových lístků a to těsně před rozvinutím.

 

 

 

Africký červený čaj

Červený čaj neboli rooibos, nemá ve skutečnosti s čajovníkem vůbec nic společného. To znamená, že neobsahuje žádný kofein a pochází z keře čajovníku kapského. Čaj rooibos jeho účinky jsou v africké lidové medicíně hojně využívány. Používá se mimo jiné na žaludeční potíže, nervové obtíže, astma, kožní problémy jako je například ekzém a spousta dalších. Příprava rooibos čaje je velmi jednoduchá. Zalévá se téměř vařící vodou a jeho dochucení je odvislé od chuti každého popíjejícího. V Africe se dochucuje cukrem, mlékem, případně vanilkou a různými bylinkami.

 

  

Ovocné a bylinné čaje

V tomto případě se jedná spíš o ovoce a bylinky v tekuté podobě. Ovocné a bylinné čaje totiž většinou neobsahují žádné plody čajovníku, ale jedná se sušené ovoce, či části bylin. V případě ovocných čajů se může jednat pouze o doplněk k černému nebo zelenému čaji. U nás je již od nepaměti ve velké oblibě a to nejen při nachladnutí, popíjení šípkového čaje. Velkou oblibu sklízí i heřmánkový čaj, při mírných žaludečních obtížích provázených křečemi, nadýmáním a pocitem plnosti. Vynikající účinky má i při různých lehkých zánětlivých onemocnění kůže a sliznic. Dalšími favority jsou lipové či kopřivové čaje při nachlazení, meduňka je zase určená při nespavosti a máta pro zklidnění žaludku. Velké oblibě se těší čaj na hubnutí, kterým není žádný jiný, než čaj zelený. Za naprostého favorita, co se nastydnutí týká, je zázvor. Pomáhá při trávení, jako prevence před chřipkou a nachlazením, je také příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem. Jeho příprava je sice maličko pracnější, ale výsledek zcela určitě stojí za to. Zázvorový čaj příprava: potřebujeme 2 cm kořene zázvoru, 1 litr vody a 1 lžíce medu. Než oloupeme kořen, dáme vařit vodu. V této době můžeme do vody vhodit také některé koření, jako je například skořici anebo hřebíček. Zázvor nastrouháme na hrubším struhadle a jakmile začne voda vřít, vhodíme do ní nastrouhaný zázvor. Takto necháme povařit ještě asi 30 vteřin a hned potom vodu vypneme. Delší var by zničil hodnotné esenciální oleje. Tento odvar necháme 10 minut odstát. Po uplynutí potřebné doby zázvorový čaj přecedíme (do konvice). Přecezení je velmi důležité, protože při pití nepřecezeného čaje hrozí nepěkné vnitřní popálení. Hotový čaj se dochucuje medem a je připravený k podávání. Pokud necháte zázvorový čaj vychladit, dostanete báječnou zázvorovou limonádu.

 

 
Úžasné kvetoucí čaje

Pro milovníky čajů jsou určeny kvetoucí čaje. Je to nejenom lahodný mok, ale i úžasná pastva pro oči. Kvetoucí čaj se skládá ze svazků sušených čajových lístků, ručně omotaných kolem jedné nebo více sušených květin. Má příjemné aroma a jemnou chuť. Po zalití vodou se čajové lístky rozvinou kolem květiny uprostřed a před naším zrakem se začne odehrávat doslova zázrak. Kvetoucí čaje jsou opravdu rychle kvetoucí a krásně vypadající ve vodě, nejlépe ve skleněné konvici, aby se rozvíjení poupěte dalo sledovat. Dalo by se říct, že jde o poměrnou novinkuNa českém trhu není moc dlouho. Tento půvabný čajový rituál přišel z Číny a vyrábí se hlavně z kvalitních bílých čajů.

 

Dárkové balení čajů 

Spousta lidí uvažuje o vhodném dárku k narozeninám, svátku, k vánocům … Pro někoho jednoduché, pro někoho velké dilema. A snad možná i právě proto se začalo vyrábět dárkové balení čajů. V současné době jsou na našem trhu k dostání dárkové balení čaje, jejichž design je namíchán z elegance a luxusu. Jejich obsah se skládá z několika druhů čajů a je jen na každém z nás, pro který se rozhodneme. A ať již tedy sáhneme po kterémkoliv balení, jedno je jisté – dárkové čaje nikoho neurazí, ba naopak potěší.

 

Co pijeme nejraději?

Oblíbené chutě českých zákazníků tipuje Petr Patočka těmito slovy: „Mám-li čerpat ze svého okolí, tak z černých čajů je to Darjeeling, Earl Grey a ze zelených Sencha a v poslední době i Matcha.“ Podle jeho dalších slov vzrostla produkce japonského čaje za posledních deset let zhruba stonásobně. Již toto číslo hovoří o tom, že si pití čaje v tuzemsku získává stále větší oblibu. Pro ještě lepší požitek jsou na našem trhu například konvice na čaj. Ty jsou naprosto ideální pro přípravu kvetoucích čajů.

Jelikož jsou chutě hodně individuální, spokojí se jedni pouze s nálevovými sáčky, druzí upřednostňují sypané čaje v nejrůznějších kvalitách a to jak  v obchodech, tak i v mnohých e-shopech. Mezi ně se řadí i ekomarket.cz..

Další pochoutkou, ne tak moc známou, je pečený čaj. Tento čaj je stoprocentně přírodní, v podstatě se skládá jen z ovoce, cukru a koření.

Čaje jsou v zásadě zdravé nápoje, ale hodně záleží na tom, jestli se spokojíte s jeho základní chutí, anebo si řádně přislazujete cukrem, medem či jinými sladidly.